LRG_DSC01547  

          У Уметничкој галерији у Крушевцу отворена је изложба „Мапа мог дворишта„ Марице Буцек. Изложба коју посетиоци могу  да виде до 15. септембра обухвата радове који представљају изабране делове истоимене књиге. Овај пројекат настао је у оквиру докторских студија на Факултету примењених уметности у Београду.

     Ово је друга самостална изложба младе графичке дизајнерке која је награђивана за своје радове, а посебно се посветила илустрацијама и опремању књига као уметничка директорка у издавачкој кући „Лагуна“.

     „ Одрасла сам у кући која је имала једну малу, праву, истинску фото-лабораторију у којој је мој тата проводио сате и сате развијајући фотографије. Фотографије, слајдови, филмови, папири и боце били су неизоставни део мог детињства. Иако сам отишла на студије у Београд моја родитељска кућа и двориште заувек су остали мој дом и извор инспирације“, објаснила је ауторка мотиве за настанак књиге и изложбе.

 

  LRG_DSC01638  

„Књига која прати ову изложбу настала у оквиру докторских студија на предмету Графика књиге, постала је нека врста посвете и тестамента, завршетка једне битне фазе и отварања новог поглавља и погледа на живот мог дворишта“, додала је Буцекова.

     У основи одабраних радова је фотографија као дубоко лично сећање које се мапира кроз пажљиво одабране детаље у неочекиваној и посебној типографској игри речи.

     „Интимни тренуци богатог животног искуства, обједињени су у једној књизи, мапирани у оквиру једног дворишта, у којем је ауторка започињала своја најранија креативна размишљања. Тако то двориште постане вишеслојна прича, у коју су уткане генерације свих оних који су у њему градили своје интимне тренутке, делећи га на тај начин са ауторком“, истакла је Оливера Батајић Сретеновић, доцент на Факултету примењених уметности.