5712433_momir-bradic-tjpg

Глумац и редитељ Момир Брадић, преминуо је у 84. години.

Бард крушевачког глумишта, редитељ многих представа, управник који је Крушевачко позориште “поставио на своје ноге”, којима се оно отиснуло у друштво најбољих у Србији и Југославији, педагог који је својим драгоценим саветима помагао многим младим глумцима да се афирмишу и потврде на даскама које живот значе, културни радник који је учествовао у оснивању и претрајавању бројних манифестација у Крушевцу и околини, као и читавој Србији, оставио је немерљив траг у театру и глуми као и очувању наше културне баштине, заувек ће остати у сећању Крушевљана где год се они налазили.

Био је један од оснивача Крушевачког позоришта,  у којем је наступао у многим улогама. а на месту управника провео је  12 година.

Често је тумачио историјске личности – Светог Саву, кнеза Лазара, деспота Стефана Лазаревића, Стефана Немању, Доситеја Обрадовића.

момир брадић 2

Играо је и на филму и телевизији, где му је једна од последњих улога био лик свештеника Станислава у ТВ серији „Село гори, а баба се чешља“.

Уметничку традицију наставио је син, Небојша Брадић, истакнути позоришни редитељ, својевремено, управник позоришта у Крушевцу и министар културе.

Прошле године  Момир Брадић је добио  годишњу награду Крушевачког позоришта „Бора Михаиловић“, за допринос позоришном животу Крушевца и Србије. Признање носи назив оснивача професионалног Крушевачког позоришта, а Михаиловић је био савременик и учитељ овогодишњем лауреату. У образложењу Комисије стоји да је Момир Брадић много више од глумца, редитеља, управника позоришта, културног прегаоца. Он је, како се истиче у образложењу, посвећеник и ходочасник који сведочи другима о неисцрпној тежњи за висинама стварања, просвећивања и открића смисла властитог живота.