Извештај о раду Удружења Крушевљана у Београду у 2018. години

У протеклих годину дана било је више догађаја, акција и програма које смо организовали и у којима смо учествовали. Прошлогодишња слава Свети Стефан Лазаревић,  деспот Српски, коју обележавамо 1. aвгуста одржана је у Вазнесењској цркви у Београду.

Удружење је наставила да одржава везу са својим градом. Делегација Удружења је присуствовала и ове године у оквиру програма обележавања Видовдана у Крушевцу, а на позив градоначелника и преседника скупштине града Крушевца Делегација је присуствовала светој архијерејска литургија у Цркви Лазарици, учествовала  у литији, а у програму откривања споменика кнегињи Милици директно и учествовала наступом свог уваженог члана и уметника Милета Ђурића. Делегација је положила венац Косовсим јунацима на мести Спом,еника Косовским јунацима.  Посебна част било је и премијерно присуство Сретењском балу одржаном у згради Народног музеја у Крушевцу.

Поред ових традиционалних манифестација и учешћа у празничним програмима, Удружење је активно било посвећено у организовању сопствених програма. Тако је одржана и трибина коју је Удружење заједно са Удружењем књижевника Србије организовало просторијама у Удружењем књижевника Србије у Француској 7. Тема ове трибине били су живот и дело деспота Стефана Лазаревића. Учешће Луке Мичете, познатог публицисте и тиражног писца, Милутина Дедића, сликара и историчара уметности, Гордане Влаховић, књижевнице и књижевне критичарке, као представнице крушевачког духа и Миљурка Вукадиновића, песника уредника програма Удружења књижевника Србије, дало је на значају овом програму, али и нашој иницијативи. Посебна част било је учешће у програму младог глумца Милоша Ђуровића, Крушевљанина који наставља традицију даровитих глумаца из нашег града, који је прочитао Слово Љубве деспота Стефана, који је широј јавности познат по улогама Светог Саве у серији Немањићи и Гаврила Принципа у филму и серији Бранио сам Младу Босну.

Делегације и представници Удружења присуствују многим догађајима које су у вези са завичајем, а организују се у Београду, отварање изложбе поводом  јубилеја Крушевачког позоришта у Музеју позоришне уметности Србије, а такође  традиционално представљање часописа Путеви културе у издању Културног центра у Крушевцу, које је одржано у Кући Ђуре Јакшића. У оквиру сарадње са Туристичким савезом Крушевца издвајамо посету представника Удружења делегацији Града Крушевца на овогодишњем Сајму туризма.

Бранислав Голднер, професор Медицинског факултета у пензији и члан Академије медицинских наука, књижевник, позвао нас је да будемо његови гости на додели књижевне награде коју је добио на Светосавском конкурсу у Земуну. Било је право задовољство у таквом амбијенту слушати поздраве које је уважени професор упутио нашем Удружењу.

Вождовачке летње вечери, манифестација коју традиционално организује Општина Вождовац за своје госте имала је чланове нашег Удружења Дејана Радовановића и Милета Ђурића, који су одржали добро посећен концерт популарних и забавних мелодија.

Наше традиционално „велико летње окупљање“ и ове године је организовано у јуну месецу.

Поред ових, окупљамо се, сваке године  и поводом прославе Православне нове године. Последња прослава одржана је у ресторану „Крушевац“. Том приликом, поред великог броја Крушевљана имали смо и госте из других градова.

На празник Покров Пресвете Богородице, одржана је свечана додела признања Витез Феста 2018. и треће уручивање мача ЗЛАТНИ ВИТЕЗ- СВЕТИ СТЕФАН ДЕСПОТ СРПСКИ у великој сали општине Стари град, а у организацији УЛУС-а и Краљевског Реда Витезова. Делегација Удружења је присуствовала и овом посебном догађају.

Оваквим окупљањем, као и оним редовним дружењем сваке суботе од 11 часова на старом месту у ресторану Крушевац у Београду стварамо једну посебно лепу и пријатну атмосферу на само нама својствени, крушевачки начин и уз обавезно, али спонтано подсећење на заједничке успомене. Омиљена тема за разговор у свим нашим дружењима је Крушевац, јер како ми волимо да кажемо, бити Крушевљанин није податак из личне карте, већ је то стање духа! Препознајемо и нова стара лица и правимо нове планове и активности. 

Планови Удружења Крушевљана у Београду одређени су нашим статутом и програмским циљевима. Успоствљање и одржавање везе између завичаја и Београда на свим нивоима, од личних до институционалних, од друштвених до привредних. Такође, очување културно-историјске баштине некадашње и садашње престонице налази се и даље у фокусу наших иницијатива имајући у виду традицију и наслеђе.  И ове године у свакој прилици која се указивала на свим горе поменутим скуповима говорили смо оно што с поносом увек волимо да истакнемо, а то је да је деспот Стефан први Крушевљанин који је отишао у Београд, да се то догодило почетком 15. века, а да смо ми, као његови следбеници, због њега морали да одемо из вољеног града и да је управо Деспот нераскидива спона између Крушевца и Београда. Представници Удружење књижевника Србије предложили су нашем Удружењу да заједнички објавимо тематски зборник о деспоту Стефану, а појединци из стручне јавности заједно са нама желе да покрену иницијативу за подизање споменика Стефану Високом у Београду.

Један од циљева Управе Удружења је да обезбеди просторије за свакодневни рад Удружења Крушевљана у Београду. Пре двадесет и више година, наше Удружење је добило на бесплатно коришћење просторије у Дому синдиката у Београду. Али, та времена су прошла, околоности су се промениле. У време тржишне привреде и садашњег начина пословања, обезбедити просторије, значи не само пронаћи стан или пословни простор, већ треба обезбедити средства за текуће дажбине и одржавање, што никако није мало. Успели смо да нађемо разумевање Града Београда и стручних служби за решење овог проблема, пре свега захваљујући „крушевачким везама“. Ипак, други део проблема, тј.обезбеђивање средстава и даље постоји. Ми имамо идеје и одређене планове за самоодрживи развој, који се, пре свега заснивају на рекламирању самог града Крушевца и његових многобројниих историјских и културних вредности. За то нам је потребна јача повезаност и подршка и града Крушевца и града Београда, а што управо у ово време покушавамо да остваримо. Сигурни смо да би остваривањем тих идеја и тих планова заинтересовали и Град Крушевац.

Ипак, док се проблем просторија Удружења не реши, одлучили смо да наставимо са радом и активностима, а наша „сигурна кућа“ је ресторан Крушевац код Циге у Улици Михајла Богићевића 5, као и све оне установе и институције са којима сарађујемо.

И ове године наставили смо сарадњу са другим удружењима Параћина, Крагујевца, Козарчана. и другим крушевачким институцијама, удружењима и појединцима. Прошле године смо заједно са Завичаним удружењем Крушевац покренули иницијативу за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу у Крушевцу. Разумевање и подршку нашли смо и у Туристичкој организацији Крушевац. Редовно сарађујемо са Културним центром и подржавамо и посећујемо њихове програме или гостовања у Београду.  У плану је сарадња и са другим установама културе из Крушевца.

Ове године смо спонзорисали смо и присуствовали смо промоцији књиге „Зашто је наука кул“ ауторке, Крушевљанке Дуње Поповић пред основцима у Основној школи „Јован Поповић“ у Крушевцу.  

Водећи рачуна о благовременом обавештавању уредно и стално одржавамо веб сајт на интернет адреси ukb037.rs, на којем се редовно могу наћи информације о свим програмима и догађајима у којима учествују Удружење Крушевљана у Београду и наши чланови. Поред овога, активни смо и на друштвеним мрежама, па имамо и фејсбук страницу, где се поред наших чланова могу информисати и Крушевљани и наши пријатељи из других градова где год се налазили широм света.