karlo 5

На 25. Међународном Фестивалу хумора и сатире „Златна кацига“,  истакнутом члану нашег удружења новинару и књижевнику Драгутину Минићу Карлу, уручена је „Фестивалска повеља“.  Признање се додељује сваке пете године за изузетан допринос култури и афирмацији овог јединственог фестивала.

Карло Минић се захвалио на значајном признању родног града, а затим приметио:  „Ако хоћете да ућуткате сатиричара, доделите му награду за време изборне тишине! Сатиру сам почео да пишем у самоодбрани, а надлежни нека одлуче да ли сам је прекорачио.“

Додао је да ове године обележава пола века књижевног рада те да приводи крају писање књиге под радним насловом „Мисисипи под Багдалом“ о догодовштинама из завичаја.

karlo 4

Уз честитке Карлу, поноснимо се чињеницом да је управо Удружење Крушевљана у Београду  било један од Минићевих предлагача за ову награду.

После вишегодишње паузе представници Удружења Крушевљана у Београду предвођени Југославом Цветковићем присуствовали су завршној вечери 25. Међународног Фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ у Крушевцу. Очекујемо да ће се убудуће наставити и интензивирати сарадња Културног центра Крушевац (КЦК)  и Удружења Крушевљана у Београду (УКБ).

Подсећамо да је управо Удружење Крушевљана у Београду, између осталих, имало улогу у програмском одређењу Фестивала „Златна кацига“ пре четврт века. На иницијативу тадашњих чланова Удружења установљене су : награда које се додељује за животно дело из редова уметника рођених у  Крушевцу или пореклом, каријером или животним путем повезаних са  Лазаревим градом, као  и награда Витез од Чарапаније, којом се награђују други уметници за допринос хумору и сатири.

Додајемо да је учешће у програму узео је још један члан нашег Удружења – вокални солиста Миле Ђурић, који је поред извођења песме о Старој чаршији евоцирао успомене на овај део града.

mile ks1