ukb2

 

У Градској управи уприличен је  сусрет градоначелника са сарадницима и делегацијом Удружења Крушевљана у Београду. Циљ састанка било је обнављање и унапређење односа нашег Удружења са завичајним градом. На овом, иницијалном састанку, договорени су начелни правци будуће сарадње. Чланови  делегације Удружења имали су прилике да се током посете упознају са новинама реализованим током последњег периода.

Председник Удружења Југослав Цветковић подсетио је присутне да је прво удружење Крушевљана у Београду основано далеке 1923. године,  поносно истичући да је први Крушевљанин у Београду био деспот Стефан Лазаревић, почетком 15. века.  Поред историјата Удружења, присутни су чули да је  прошле године обновљен рад Удружења и да су интензивирана окупљања, са циљем очувања идентитета, јачање веза са свим Крушевљанима и онима који воле Крушевац, а живе у Београду, као и промоције Лазаревог града у главном граду.

Градоначелник и његови сарадници информисани су да је Удружење Крушевљана у Београду (УКБ) тренутно у потрази за адекватном простором и да је свака помоћ с тим у вези, лична или институцијална – добродошла.  Планирано је просторије УКБ буду центар окупљања, где би  се одржавали књижевни и ликовни програми, музичке вечери и разни други сусрети и презентације, како Удружења, тако и Града Крушевца. Наглашено је да је Удружење аполитично.

ukb4

Градоначелник Крушевца Драги Несторовић представио је присутним представницима УКБ актуелну ситуацију  у Граду у областима привредe, инфраструктурe, заштитe животне средине, културe, спортa…  Према његовим речима тренутно су  у плану  и  у реализацији инвестиције вредне десетине милиона евра, док се   ефекат у отварању нових радних места очекује наредне године.

Чланови Удружења Крушевљана исказали су задовољство овим плановима и пројектима.  Понудили су  стручну и кадровску помоћ у даљој афирмацији и реализацији планираних задатака, изразивши наду да ће се све тачке зацртане агенде реализовати ускоро.

Састанку су присуствовали и директорка Опште болнице у Крушевцу, директор Народног музеја, директорка Туристичке организације Крушевац и председник Регионалне привредне коморе.

С обзиром да се јачање сарадње планира у свим  овим областима, предложено је да се ради у секцијама или комисијама које ће окупљати људе према професионалном опредељењу.

На састанку је посвећена посебна пажња  области медицине, имајући у виду да је велики број чланова Удружења образовно и професионално оријентисан у овој области.

Наведени су и досадашњи контакти остварени са институцијама и удружењима које функционишу у Крушевцу, углавном из области културе. С тим у вези значајан је предлог председника завичаајног удружења „Крушевац“, Драгана Рашковића, о заједничкој иницијативи „завичајаца“ и Удружења Крушевљана у Београду за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу.

Састанак је протекао у конструктивној атмосфери, која је повремено прелазила правила протокола, имајући у виду емоције које Крушевац буди код свих нас.

“Бити Крушевљанин је стање духа, а не адреса из личне карте”, чуло се између осталог у току  састанка, на коме су планирани и наредни сурети, у јуну у Београду као и на Видовдан у Крушевцу.

Након сусрета у Градској управи, делегација Удружења Крушевљана у Београду обишла је споменик Косовским јунацима и Туристичку организацију Крушевац.

ukb03 OLYMPUS DIGITAL CAMERA