opstina

Поводом обележавања 628.годишњице Косовске битке у Крушевцу је одржана државна церемонија.  Град Крушевац и градске институције у јуну месецу  организују бројне програме којима се чува сећање на овај велики историјски догађај, чија је кулминација обележавање Видовдана.

Тим поводом Град Крушевац је упутио позивницу Удружењу Крушевљана у Београду да присуствујe овој манифестацији. Поред историјског значаја овог позива за наше Удружење, јер је ово прво организовано присуство  представника Удружења обележавању Видовдана у Крушевцу, позивница је учинила велику част и уважавање досадашњем раду Удружења у претходном периоду.

Делегацију Удружења Крушевљана у Београду предводио је Душан Јакшић, а остали чланови били су Мира Михајловски, Миодраг Ђурић и Милорад Обрадовић.

Према програму обележавања Видовдана,  у 8 часова je  служена Света архијересјка литургија у Цркви Лазарици, након које је у 10 часова градским улицама прошла литија на чијем челу су припадници Војске  Србије носили ковчег са делом моштију Светог кнеза Лазара.  Испред Споменика Косовским јунацима одржан помен за све погинуле српске војнике од Косовског боја до данас.

lazarica

У 12 часова положени су венци на Споменик Косовским јунацима у организацији Града, страних делегација и удружења, међу којима и Удружења Крушевљана у Београду.

venci spomenik

Свечана седница Скупштине града Крушевца одржана је у 19 часова, када  је уручена Видовданска награда владики крушевачком Давиду, као и захвалнице Града заслужним појединцима и установама. Након свечане седнице у Лазаревом граду је одигран музичко-сценски спектакл Бановић Страхиња.

Чланови делегације Удружења Крушевљана у Београду исказали су посебну захвалност на указаном гостопримству Града Крушевца изразивши наду да је ово само почетак будуће традиције прусуства обележавању Видовдана.