Desimir Jevtic

Др Десимир Јевтић, некадашњи председник Владе Србије и бивши генерални директор крушевачког “14. Октобра“, преминуо је 13. октобра у 79. години живота.

Рођен је 1938. године у Крушевцу. Дипломирао је на Машинском факултету у Београду, где је магистрирао и докторирао техничке науке.

Од 1978. до 1981. године био је професор Машинског факултета у Краљеву, а од 1981. до 1986. генерални директор „14. октобра“.

Од 1986. до 1989. године Јевтић је био председник Владе Србије, а потом амбасадор у Румунији. Захваљујући његовом понашању и утицају српски народ је имао подршку и разумавање румунске јавности и румунског народа у време НАТО агресије.

Јевтић је аутор две књиге и више стручних радова објављених у земљи и иностранству. Био је почасни доктор наука Универзитета у Букурешту. Носилац је бројних одликовања, међу којима и Ордена рада са сребрним зрацима.

Бавио се и сликарством и вајарством и имао више самосталних изложби у земљи и иностранству.

Јевтић је оставио дубок траг у свим сферама свог деловања – привреди, науци, политици, дипломатији и уметности. Радо је долазио у Удружење Крушевљана у Београду, у данима када би навраћао у главни град, негујући успомену на завичај. Својом добротом и мудрошћу давао је посебну подршку млађој генерацији.

Др Десимир Јевитћ сахрањен је на гробљу у Опарићу.