У оквиру Видовданских сусрета, у организацији Удружења Крушевљана у Београду и Удружења књижевника Србије 13. јуна у 19 часова у Француској 7 одржаће се трибина „Деспот Стефан Лазаревић, песник и владар“. О Стевану Високом говориће :

Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије

Гордана Влаховић, књижевница

Лука Мичета, публициста и новинар

Милутин Дедић, историчар уметности

 

Најпознатије дело Деспота Стефана – „Слово љубве“, прочитаће драмски уметник Милош Ђуровић, члан ансамбла Народног позоришта у Београду.

 

Позивамо све наше чланове и пријатеље, поштоваоце дела Деспота Стефана, као и љубитеље писане речи да 13. јуна дођу у свечану салу УКС у Француској улици број 7. Улаз на трибину је слободан.

 

Иницијатива нашег Удружења о одржавању трибине о Деспоту Стефану наишла је на подршку и разумевање Удружења књижевника Србије, еминентне установе од прворазредног културног и уметничког значаја.

 

У сарадњи са уредником програма УКС-а сагласили смо се о неопходности представљања Стефана Лазаревића са различитих аспеката, имајући у виду да поред тога што је био владар, витез и законодавац, Деспот представља и значајну личност за развој наше културе и уметности у доба ренесансе у Европи, оснивајући Ресавску школу, подижући задужбине као ктитор и као писац. „Слово љубве“, представља сппоменик српске средњевековне писмености, подижући висине наше поезије на европски ниво тадашњег доба, сведочећи о књижевном дару Стефана Лазаревића и о лирским дамарима његове душе.

 

Подсећамо да је дан посвећен Деспоту Стефану Лазаревићу, сину кнеза Лазара, слава нашег Удружења, коју традиционално обележавамо 1. августа.

 

О историјском значају, духовном утицају и културној баштини коју нам је оставио Стеван Високи беседиће еминентни  говорници  :

 

Радомир Андрић, песник, председник Удружења књижевника Србије, некадашњи ђак Крушевачке гимназије и добитник признања „Прстен Деспота Стефана“, које додељује крушевачки књижевни часопис „Багдала“.

Гордана Влаховић, приповедач, књижевни критичар и културни делатник, члан књижевног часописа “Багдала”, ауторка неколико романа, збирки приповедака и есеја. 

Лука Мичета, новинар, дугогодишњи уредних угледних листова и некадашњи директор Танјуга, данас писац и публициста.  У средишту његовог опуса  су књиге о животу владара из династија Немањића и средњевековне Србије.

Милутин Дедић, историчар уметности, сликар и путописац  . Аутор је бројних телевизијских емисија у којима се чува наша културна и уметничка баштина, с посебним освртом на сакрално сликарство и задужбинарство.

 

За драмски тренутак у којем ћемо чути Слово љубве, биће задужен млади глумац Милош Ђуровић, који је широј јавности познат по улогама Гаврила Принципа у филму Бранио сам Младу Босну и Светог Саве у серији Немањићи. Милош Ђуровић је један од најмлађих изданака Крушевца на срспкој глумачкој сцени.

 

Позивамо Вас да својим присуством увеличате овај догађај! Добродошли!