aca naslovna knjiga

Књига „Теорија и историја фудбала“ Александра Ацe Михајловићa, некадашњег фудбалера  крушевачког Напретка и Ријеке, новинара „Политике“ и „Спортског журнала“, колумнисте НИН-а, извештача са неколико шампионата света и Европе у фудбалу и Олимпијских игара 1996.   представљена је у ресторану „Крушевац“ у Београду  у присуству великог броја колега, пријатеља и чланова породице.

knjiga kolege i prijatelji 2

Мр Иван Цветковић, спортски новинар „Политике“ и аутор приказа књиге истакао је у уводној беседи:

– Писати о фудбалу исто је тешко као „маказицама“ дати гол, али се Александар Михајловић храбро и успешно упустио у подухват који је подарио српској спортској публицистици редак и драгоцен поклон. Усудио да зађе и у фудбалску археологију откривши нам и неке нове, непознате детаље, али и мајсторски подсетивши на  неке догађаје и личности које смо, неоправдано, заборавили.

knjiga aleksandar aca mihajlovic 2

Књига је, како је рекао Алексндар Михајловић, настајала пуних шест година.

–  Хтео сам да је објавим прошле године, јер је 2016.  била значајна за наш фудбал а то су сви заборавили, посебно људи из ФСС. Није  обележен редак и леп јубилеј, 120 година од када се закотрљала прва фудбалска лопта код нас, поред Куле Небојша подно Калемегдана. Срећан сам што је коначно  пред вама и надам се да ће те уживати  у читању. – рекао је Михајловић.

У књизи, како каже аутор, има неколко целина које обрађују и догађаје и личности  из мало другојачијег угла:

Посебно ме је заинтригирала историја фудбала  на нашим просторима за време и између ратова – Балканских, Великог рата и Другог светског рата.  И за врема ратова играо се фудбал. На пример 1942. у Београду је одиграна утакмица између СК „1913“ Даче Стојковића,  касније  „Велике Србије“ и „Југославије“, и БСК пред 7.000 гледалаца. Прле и Тихи им нису сметали… Обрађени су и неки мало познати детаљи о оснивању Партизана, Црвене звезде, крушевачког „Цар Лазара“, касније Напретка…

Заинтересовани за куповину књиге “Теорија и историја фудбала” могу се обратити на број телефона 069 104-76-67.